sorteer op

filteren op

2020

Bachelor Docent Beeldende Kunst En Vormgeving

2020

Isabelle Woudsma

Changing Light – Colors of the universe

De ongrijpbaarheid van het onmetelijke, altijd veranderende universum intrigeert mij. Als kunstenaar, als fotograaf en als mens. Universum en beweging zijn dan ook vaak mijn inspiratiebron. Als fotograaf heb ik mij voor dit beeldend project in eerste instantie gericht op het maken van abstracte autonome schilderwerken. Ik houd ervan om te schilderen en wilde mijn figuratieve kant als fotograaf even loslaten om zo meer ervaring op te doen binnen het autonoom abstract schilderen. Een zoektocht ook naar mijn eigen weg in dit medium.
Ik zocht naar wetenschappelijke en kunstzinnige foto's en filmpjes over het universum en naar kunstwerken die erover zijn gemaakt. Zoals Jason Pollock. Met dit in het achterhoofd, ging ik schilderen in acrylverf met verschillende soorten materialen. Eerst maakte ik egale achtergronden door verschillende kleurtinten die in elkaar overlopen. Daar overheen met een ronde verfspons kleurige, bolvormige objecten die elkaar overlappen. Zo ontstond er de eerste diepte in het beeld en begon het werk te lijken op een fictieve, zelf geïnterpreteerde versie van een universum met planeten. Ik miste echter nog een bepaalde diepte, zowel in de verbeelding van het werk als de betekenis erachter. Op zoek naar meer lagen en spanning begon ik te experimenteren met andere schildertechnieken, zodat er extra variatie ontstond in het effect van de schilderingen. De figuratie van de bolvormige objecten liet ik even los. Ik dacht niet na over een specifieke compositie, maar liet mij leiden door onderbewuste, surrealistische ideeën en door andere kleurcombinaties of, voor mij, nieuwe technieken te mixen.
Door verschillende schilderingen over elkaar heen te leggen en deze vervolgens door middel van een lamp te belichten, ontstond er steeds een ander uniek, kleurrijk lichteffect. Hiervan heb ik allerlei combinaties gemaakt en vervolgens gefotografeerd. Dit eindresultaat, een combinatie van fotografie en abstracte licht-schilderingen, is in deze serie Changing Light - Colors of the universe te zien.

Schilderkunst, licht en fotografie

De door mij bedachte combinatie van abstracte schilderkunst, licht en fotografie biedt ongekende, steeds veranderende mogelijkheden voor het creëren van nieuwe beelden. Zodra je je richt op de details, ontdek je iedere keer weer andere composities. Als het ware een nieuw universum in een universum. Specifieke details van de gemaakte schilderingen fotografeer ik en deze beelden licht ik extra digitaal uit. Zo ontstaat een heel levendig effect in de kleuren en lijnen. Door het toepassen van direct licht onder verschillende op elkaar gelegde schilderijen, kun je als het ware door alle verflagen heen kijken en zie je hoe ze zijn opgebouwd. Dit wekt de suggestie van diepte, dynamiek en levendigheid in het werk. Het licht op de achtergrond beschijnt de lagen in het beeldend werk die eerst niet zichtbaar waren. Het is bijna als een soort ontleding van het maakproces.
Door een felle (LED)lamp achter de schilderingen te bevestigen, krijg je als het ware een lichtgevend schilderij.
Zo is mijn eindwerk een serie foto's geworden van lichtgevende, gelaagde schilderingen die mijn persoonlijke benadering van het universum toont. De beelden zijn niet meteen herkenbaar, maar wel voelbaar voor wie er open voor staat.